Er bomstasjoner verdiskapere i samfunnet?

Sannhetens skilt

Følgende kan man lese i adressa.no 3.mars

«Vil fortsette med bompenger etter at denne veien er nedbetalt» og videre:

«Pengene ønsker Naturvernforbundet å bruke på å oppgradere kollektivtrafikken i Orkdalsregionen, samt økt satsing på gang, – og sykkelveier, samt «park and ride»-løsninger.»

lenge propagandaen, kamuflert i retorikken om de «slemme og illeluktende bilistene», klarer å få folk flest til å tro at bompenger er en slags rettferdig straffeskatt og/eller smart inntekt til felleskassen, på lik linje med eksporten av gass, olje og fisk, at bomstasjonene er verdiskapende anlegg på lik linje med et smelteverk, oljeplattform eller oppdrettsanlegg, så vil slike ideer fortsette å dukke opp dessverre.

Bomstasjoner er ingen av delene, de er betalingspunkter for en skatt som igjen blir innkrevd  av rundt 70 forskjellige selskaper hvor alle har sine styrer, ansatte, driftskostnader og diverse kapitalutgifter, omtrent annen hver innkrevd krone i snitt på landsbasis  går til å drifte bomstasjonene og selskapene.

Bomselskapene suger ut penger fra samfunnet i stedet for å skaffe verdier, mange bedrifter og selvstendig næringsdrivende som betaler millioner i bompenger årlig, trekker tilsvarende beløp fra på skatten, i det store regnskapet er bompengene utvilsomt også inflasjonsdrivende slik at varer og tjenester til både individene og det offentlige koster mer en de ellers ville gjort, ser man på bilen og bilismen, dens rolle i vårt velstands og velferdssamfunn, med noenlunde realistiske øyne, er vi jo bilister alle sammen, alle tjenester, all kultur, all verdiskapning vår fritid osv er avhengig av transport i en eller annen form, i det bildet spiller personbilen en meget viktig rolle, å fordyre driften av den utover all fornuft som Norge faktisk gjør med bompengene f.eks. fordyrer samtidig hele samfunnet.
M.a.o. bomstasjoner  er ikke verdiskapende i det hele tatt.

Det er der i mot «bilistene» denne retorisk «illeluktende gjengen av egoister og miljøsvin» som er de virkelige verdiskaperne på sin vei til og fra sine jobber, utførende tjenester for samfunnet, noe livsviktige oppgaver sågar, som er verdiskaperne i samfunnet, at mange velger det fleksible og allsidige likevel kostbare verktøyet, personbilen, til å forflytte seg burde de heller få skryt for og ikke skrape, uansett så vil denne typen skatteinnkreving som bompengene har vist seg å være, aldri kunne bli samfunnsmessig klokt, all den tid vi har godt etablerte skatte og avgiftsetater på landsbasis som leverer stort sett sine innkrevde midler uavkortet til felleskassen.

Bompenger er og har for lenge siden, blitt mer et maktmiddel en inntekt for fellesskapet, maktmiddel for sentrale politikere for å detaljstyre  lokalpolitikken i samferdselsløsninger, skal vi virkelig la dette tullet fortsette?

Artikkelen i adressa HER

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s